بازدیدها: 392
توضيح مختصري در مورد كار كردن با اين برنامه نوشته ام اميدوارم هستم كه كارآمد باشد.
نكته: اين توضيحات كل برنامه نيست بلكه در حدي هست تا دوستاني كه تازه مي خواهند كار كنند يه كم راحت باشند. و بقه كار به عهده خوتان مي باشدمنظورم اين كه باش كار كنيد (ور بريد)
اول از همه فرق بين proteus و Pspice را برس مي كنيم.
Pspice نرم افزاري بسيار قوي خصوصا در زمينه مدارات آنالوگ مي باشد البته مدارت ديجيتال را هم شبيه سازي مي كند. برترين مزيت proteus نسبت به pspice اين است كه شبيه سازي اين برنامه به صوت آنلاين هست يعني اگر در مدار ما كليدي داشته باشيم و آن را تغيير وضعيت دهيم اين تغيير فورا اجرا مي شود و مي توان در آن لحظه نتيجه را ببينيم در صورتي كه در Pspice براي مشاهده يك تغيير وضعيت بايد شبيه سازي را توقف كنيم و دوبار شروع كنيم.
از ديگر مزاياي اين برنامه اسيلوسكوپ 4 كاناله رنگي اين ورژن Proteus مي باشد كه شما مي توانيد چهار سيگنال را همزمان و به صورت متحرك مشاهد كنيد. (دقيقا مشابه اسيلوسكوپ هاي آزمايشگاهي). همچنين كتابخانه قطعات خيلي خيلي بيشتري نسبت به Pspice و سنسورهاي نوري و قطعاتي ويژه كه كار را براي شبيه سازي يك مدار راحت مي كند.
يكي ديگه از مزاياي فوق العاده خوب اين برنامه طراحي PCB مدار مي باشد كه تنها با 2 كليك كردن مدار را به صورت اتوماتيك سيم كشي مي كند. از يك لايه تا چند لايه كه در ادامه به آموزش اين قسمت هم خواهيم پرداخت.
همه دوستان اين قسمت از برنامه رو بلد هستند.مشابه ديگر برنامه ها منظورم باز كردن يك صفحه جديد و ذخيره كردن آن و غيره …
ابتدا به معرفي ابزارهاي مهم و كاربري برنامه مي پردازيم:
ابزارهاي سمت چپ :
Selection mode با آيكون ماوس از اين ابزار براي انتخاب و جابجايي قطعات يا قسمتي از مدار استفاده مي شود.
Component mode با يه آيكون مثلث شكل با كليك كردن بر روي آن ليست قطعاتي كه از كتابخانه انتخاب كرده ايد را براي شما نمايش مي دهد.
Junction dot mode براي اتصال بر قرار كردن بين دو سيم استفاده مي شود البته برنامه به طور اتوماتيك مسير ها را اتصال (نقطه گذاري) مي دهد.
Wire label mode براي برچسپ زدن عدد يا حروف بر روي يك سيم مي باشد. يا نام گذاري آن سيم.
Text script mode به كمك آن مي توانيد يك متن يا توضيح مثلا راجب مدار بنويسيد در محلي قرار دهيد.
Terminals mode در اين قسمت مي توانيد انواع ورودي و خروجي و تغذيه و زمين و … را پيدا كنيد.
Devise pins mode در اين قسمت انوع پايه ها وجود دارد كه شما مي توانيد از آنها براي ايجاد شماتيك يه قطعه خاص كه در كتابخانه نيست استفاده كنيد. همچنين براي ايجاد قطعه مي توانيد از subcircuit mode استفاده نماييد.
Generator mode در اين قسمت انواع مولدها موجود مي شود. از جمله مولدهاي سينوسي، مربعي، پالسي، صوتي، كلاك پالس، dc و غيره…
voltage probe mode و current probe mode اين دو پراب هاي ولتاژ و جريان هستند كه به كمك آنها مي توانيد ولتاژ يا جريان يك سيم را مشاهد كنيد. البته ولتاژ را به صورت WLO و WHI نشان مي دهد. و در مورد جربان مقدار لحظه به لحظه آن را نشان مي دهد.
virtual instrument mode ابزارهاي واقعي: در اين قسمت مهم ترين ابزارهاي شبيه سازي يعني فانكشن ژنراتور كه يك مولد بسيار قوي با تنظيم دامنه و فركانس و خروجي هاي مربعي و سينوسي مثلثي و دندان اره اي مي باشد.
اسيلوسكوپ چهار كاناله با قابليت تنظيم دامنه هر كانال.
انواع ولتمتر هاي DC AC و ابزارهاي كاربردي ديگر…
ابزارهاي سمت بالا:
بعد از ابزار هاي كپي و انتقال و برگشت به آخرين عمل انجام شده و غيره … به ابزار هاي چرخش مي رسيم با انتخاب كردن قطعه مورد نظر اين ابزارها فعال مي شود و شما مي توانيد آن را بچرخانيد يا معكوس كنيد. البته در سمت چپ هم اين ابزار ها وجود دارند با اين تفاوت كه ابزارهاي چرخش كه در سمت چپ هستند با اعمال تغيرات هميشه ثابت هستند يعني اينكه اگر 90درجه چرخش بدهيم بعد از آن هر قطعه اي كه از ليست بخواهيم بياوريم با چرخش 90 درجه در صفحه ظاهر مي شود. در قسمت معكوس هم همين مي باشد.
Pick parts from library كتابخانه برنامه مي باشد كه با كليك كردن بر روي آن پنجره اي باز مي شود كه در كادر اولي يعني keywords مي توانيد يك قسمتي از نام قطعه را تايپ كنيد تا براي شما پيدا كند و همچنين يك مربع خالي در زير آن مي باشد كه اگر تيك بزنيد بر اساس نام قطعه قطعاتي ديگر كه نام آنها تا حدوي شبيه به هم هستند رو به شما معرفي مي كند. البته كل قطعات در كتابخانه به صورت آرشيو موضوعي دسته بندي شده است و شما مي توانيد با كليك كردن بر روي آن موضوع كليه قطعات را مشاهده نماييد.
نكته به نوع قطعات در كتابخانه توجه كنيد:
ممكن است كه در كتابخانه ما دو قطعه هم نام داشته باشيم كه جلوي يكي عبارت active درج شده و در جلوي يكي ديگه عبارت Device و عبارت هاي ديگه… اگه هدف شما فقط شبيه سازي هست سعي كنيد از قطعاتي كه جلوي آنها عبارت active درج شده استفاده نماييد.
و يا اگر هدف شما شماتيك و بيشتر PCB هست از Device استفاده كنيد. دليل اين كار اين هست كه قطعات active مدل PCB ندارد ولي اكثر قطعات Device و غيره … مدل PCB دارند. حال مزيت اين كار چيست؟
اگر شما از قطعاتي استفاده كنيد كه مدل PCB آن در كتابخانه موجود باشد به راحتي مي توانيد مدار را به PCB انتقال دهيد و با انجام چند كار ساده به صورت اتوماتيك مسيرها را سيم كشي كنيد و يك برد مدارچاپي تهيه كنيد.
براي اينكه متوجه شويد كه PCB قطعه مورد نظر در كتابخانه وجود دارد به كادر مشكي در سمت راست توجه كنيد اگه تصوير براي قطعه نشان داد يعني اينكه موجود است و در غيره اين صورت PCB ان قطعه موجود نمي باشد.
toggle wire autorouter اگر اين گزينه را فعال كنيد سيم كشي شما به صورت اتوماتيك زاويه بندي مي شود و در غيره اين صورت شما مي توانيد خودتان زاويه بندي كنيد.
كار با نرم افزار و شروع يك شبيه سازي
بعد از اينكه قطعات مدار را از كتابخانه انتخاب كرديد پنجره را ببنديد و از ليست قطعات قطعه را انتخاب كنيد و در صفحه به تعداد مورد نياز كليك كنيد. بعد از چيدن قطعات بايد آنها را سيم كشي كنيد كه براي اين كار ماوس رو نزديك پايه ها برده و يك كليك چپ كند اكنون سيم شما به يك سر قطعه وصل شده مي توانيد ماوس رو حركت بدبد و نزديك سر ديگه قطعه ببريد اگر شما زاويه بندي اتواتيك را فعال كنيد وقتي ماوس را حركت مي دهد به صورت اتو ماتيك سيم بندي و زاويه بندي مي شود. حال براي پاك كردن يه سيم مي توانيد ماوس را روي سيم ببريد و يك بار كليك راست كنيد و گزينه delete را بزنيد و يا دو بار پشت سرهم روي سيم كليك راست كنيد تا سيم پاك شود.
بعد از سيم كشي براي شروع شبيه سازي مي توانيد از گزينه هاي پايين صفحه كه شبيه به كليد هاي مالتي مديا هستند استفاد كنيد براي شروع كليد Play را بزنيد. اگر مدار شما از نظر قطعات و سيم كشي مشكلي نداشته باشد شبيه سازي شروع مي شود و در غير اين صورت پنجره اي باز مي شود و خطا ها را براي شما نمايش مي دهد.
براي معرفي كد هگز (برنامه) به ميكرو هم به صورت زير عمل مي كنيم:
بعد از سيم كشي مدار ماوس را روي ميكرو برده و يك بار كليك راست كنيد و از منوي ظاهر شده گزينه Edit properties را انتخاب كنيد. يا يك بار كليك چپ كنيد و يك بار ديگه كليك راست كنيد و يا قطعه را انتخاب كنيد و كليد Ctrl+E را بزنيد.
بعد از باز شدن پنجره در قسمت program file آيكون پوشه را كليك كنيد و مسير فايل هگز را مشخص كنيد. در قسمت Clock frequency فركانس كريستالي كه مي خواهيد از آن در مدار استفاده كنيد را بديد. نكته: عددي كه شما در اينجا به عنوان فركانس كريستال ميكرو مي دهيد در شبيه سازي مدار، برنامه بر اساس اين فركانس كارمي كند يعني سرعت اجراي دستورات توسط ميكرو بر اساس اين مي باشد نه آن كريستالي كه شما در مدار به پايه هاي XTAL1 و XTAL2 وصل مي كند.
براي مشاهد سيگنال هر نقطه از مدار مي توانيد در قسمت virtual instrument mode اسيلوسكوپ OSCILLOSCOPE انتخاب كنيد. اين دستگاه چهار ورودي به نام هاي A,B,C,D داردو هر يك از سرها را مي توانيد به نقاط دلخواه وصل كنيد. سرهايي كه نمي خواهيد از آنها استفاده نماييد را به چيزي وصل نكنيد.
بعد از وصل كردن نقاط اكنون گزينه Play را بزنيد در اين صورت يك پنجره كه قسمتي از آن هم شطرنجي است براي شما باز مي شود. در اين پنجره همه چيز بر اساس رنگ مي باشد يعني اينكه مثلا رنگهاي زرد و تنظيمات آن مختص سيگنال A مي باشد. تنها چيزي كه بين همه كانالها مشترك مي باشد time division مي باشد كه با رنگ نارنجي مشخص شده.
براي اندازه گيري فركانس به صورت زير عمل مي كنيم:
كليد time division را آنقدر بچرخانيد تا يك يا دو سيكل از موج را روي صفحه مشاهد كنيد هرچه تعداد سيكل ها در صفحه كمتر باشد دقت اندازه گيري ما دقيق تر مي شود. بعد از تنظيم كردن اين مراحل يك ولوم دايره اي شكل بالاي time division هست به نام position اين ولوم كار ما را در اندازه گيري خلي راحت مي كند. شما مي توانيد با چرخاندن آن ابتداي شروع سيكل را به اولين خانه در سمت چپ برده حال از اولين خانه از سمت چپ تعداد خانه هاي افقي كه يك سيكل از موج در آن قرار گرفته را بشماريد اين تعداد را در زمان تناوب time division ضرب كنيد و عدد 1 را بر اين حاصل تقسيم كنيد عدد بدست آمده فركانس اين موج مي باشد.
براي اندازه گيري ولتاژ به صورت زير عمل مي كنيم:
اصول كار همانند اندازه گيري فركانس مي باشد با اين تفاوت كه بايد تعداد خانه هاي عمودي يك سيكل را بشماريم يعني از پيك پاييني تا پيك بالايي. و بعد اين تعداد خانه ها را در رنج ولتاژ كانال مربوطه ضرب كنيم. اين عدد به دست آمده ولتاژ پيك تا پيك سيگنالما هست كه اگر بر عدد 2 تقسيم كنيم مقدار وتاژ پيك بدست مي آيد.